Καλοκαίρι

Από τις αρχές του καλοκαιριού, οι ρυθμοί αλλάζουν τελείως στο νησί. Όλα γυρνούν γύρω μας πολύβουα, στο λιμάνι είναι αραγμένα τα κρουαζιερόπλοια, ιστιοπλοϊκά και κότερα, τουρίστες γεμίζουν, μαγαζιά, καφετέριες, πλατείες, δρόμους, ταβέρνες, μπαρ και παραλίες. Οι Πάτμιοι πολυάσχολοι τρέχουν να προλάβουν, δουλειά, σπίτι, φίλους, επισκέπτες, καθημερινά προβλήματα. Το τικ –τακ του ρολογιού λες κι ακούγεται πιο δυνατό και πιο γρήγορο, λες πως οι δείχτες του τρέχουν κι αυτοί να προλάβουν το χρόνο. Η Πάτμος, μετά την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών, την παγκόσμια φήμη της, ως τόπος ιδιαίτερου κάλους, αλλά και ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς και τον χαρακτηρισμό του με ειδικό νόμο της Ελληνικής Βουλής ως Ιερό νησί, είναι ένας από τους σημαντικότερους καλοκαιρινούς προορισμούς.

Οι πιο τουριστικοί μήνες είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, ενώ παραμένει ένα νησί που μπορεί, όποιος το επιθυμεί, να βρει ησυχία και γαλήνη, παραλίες μοναχικές για να κολυμπήσει, να καθίσει κάτω από τη σκιά των δέντρων και να ακούσει τα τζιτζίκια να τραγουδούν το έντονο τραγούδι τους. Στα Αρχοντικά Ειρήνη θα απολαύσετε ονειρεμένα πρωινά, μυρωμένα απογεύματα και μαγικά βράδια, ενώ γύρω σας θα μοσχοβολούν τα γιασεμιά, το αγιόκλημα και οι βασιλικοί που στολίζουν τις αυλόπορτες. Στους βραδινούς περιπάτους σας μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποια από τα πολιτιστικά δρώμενα, που διοργανώνει ο Δήμος Πάτμου, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι θεατρικές ομάδες του νησιού και οι καλλιτέχνες, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων, και θεατρικές παραστάσεις, κυρίως τον μήνα Ιούνιο, όπως και παραστάσεις Καραγκιόζη.

Ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού, είναι το «Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης», που διοργανώνεται από την τοπική εφημερίδα «Πατμιακά Χρονικά» και τον Δήμο Πάτμου, με τη συμμετοχή φορέων του νησιού. Στο Φεστιβάλ παίρνουν μέρος και τα γύρω νησιά και γίνεται συνήθως στα τέλη Ιουνίου. Το καλοκαίρι επίσης μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εορταστικές πανηγύρεις, με τους κατανυχτικούς Εσπερινούς και το παραδοσιακό «καφέδισμα», καθώς και τα λιγοστά πια, λαϊκά πανηγύρια, με σημαντικότερο της Παναγιάς του Γερανού, το Δεκαπενταύγουστο.