Άνοιξη

Η Πάτμος την Άνοιξη χαρίζει στον επισκέπτη της άπειρες ομορφιές, απ’ την ανατολή του ήλιου ως τις ειδυλλιακές, αστροφώτιστες νύχτες. Αυτή την εποχή που όλα γύρω μας ανανεώνονται και αναγεννιούνται, το νησί αποκτά, λες, μιαν άλλη διάσταση, όλα γύρω κινούνται μέσα στο φως, νοιώθεις τον αέρα ν’ αλλάζει, να γεμίζει ψιθύρους και μυρωμένα μυστικά. Τα βουνά του νησιού είναι καταπράσινα, γεμάτα μοσχομύριστα αγριολούλουδα και ανθισμένα βότανα. Οι λαμπρές, οι αλιφασκιές και τα χαμόμηλα, οι παπαρούνες, μαντελίδες με τις όμορφες μαργαρίτες τους, οι ασφόδελοι και τα κρινάκια πανηγυρίζουν. Στα αρχοντικά Ειρήνη οι ευωδιές της Άνοιξης είναι διάχυτες παντού: απ’ τους κρίνους, τις αγγελικές, τα τριαντάφυλλα, τις κουνούκλες, τις βιολέτες, και τα μυρωδάτα, που είναι γεμάτες οι γαβέθες και οι γλάστρες, απ’ τη μυρωδιά του ασβέστη στα αρχοντικά, στους κήπους και τις αυλές, που τούτη την εποχή καθαρίζονται και ασπρίζονται σε όλο το νησί, κι ακόμα απ’ τη μυρωδιά της λεβάντας στα φρεσκοπλυμένα ρούχα, αλλά και απ’ στις πασχαλινές λαμπάδες που μυρίζουν κερήθρα με μέλι, που απ’ τη Μεγάλη Εβδομάδα βρίσκονται πάνω στους μπουφέδες μαζί με τα κόκκινα αυγά.

Τον μήνα Μάρτη, παρά τα κρύα που αυτός ο μήνας μας φέρνει, ο ήλιος, που βρίσκεται στην εαρινή του ισημερία, είναι ιδιαίτερα έντονος. Μη ξεχνώντας να φορέσουμε καπέλο, μπορούμε να χαρούμε όμορφους περιπάτους στους οικισμούς του νησιού, να γνωρίσουμε τη γοητεία της Χώρας, να πιούμε τα ούζα μας στην πλατεία της Σκάλας, να χαρούμε την υπέροχη φύση στις εξοχές του Κάμπου, να περπατήσουμε στα μονοπάτια και να γνωρίσουμε τα μνημεία και τη λαογραφία του νησιού. Στην Πάτμο, τώρα όλα μπαίνουν σε άλλο ρυθμό, στο ρυθμό της προσμονής του Πάσχα, αλλά και της καλοκαιρινής περιόδου. Τα μαγαζιά ετοιμάζονται ν’ ανοίξουν, τα σπίτια καθαρίζονται και βάφονται, προετοιμάζονται τα πασχαλινά εδέσματα και οι εκκλησιές γεμίζουν απ’ τους πιστούς που παρακολουθούν με κατάνυξη τις θρησκευτικές τελετές από την αρχή της Σαρακοστής ως την Ανάσταση, ανελλιπώς. Οι Πάτμιοι, λόγω της ιερότητας του νησιού και της βυζαντινής παράδοσης, διατηρούν μέχρι σήμερα τα παλιά ήθη και έθιμα, όπου τα θρησκευτικά καθήκοντα συμβαδίζουν με τα κοινωνικά.

Το Πάσχα θα ζήσουμε στην Πάτμο μοναδικές στιγμές που θα μας χαροποιήσουν και θα γεμίζουν ουσία την ύπαρξή μας. Θα παρακολουθήσουμε το τελετουργικό των Θείων Παθών, του «Νιπτήρα» και της Ανάστασης, που στην Πάτμο τελούνται σύμφωνα με τη Βυζαντινή παράδοση. Στα αρχοντικά, η Ειρήνη και ο Χρήστος θα μας προσφέρουν μαζί με τις ευχές και τα χαμόγελα, το κόκκινο αυγό, το κατσικίσιο τυρί, τον καφέ με την μυρωδάτη, πασχαλινή πίτα και τα κουμπασάκια. Κι ίσως, οι αγαπητοί μας οικοδεσπότες, να έχουν έμπνευση και να βάλουν στα ξύλα της παραστιάς το ζωμό με το «ποδοκέφαλο», όπως έκαναν παλιά, και στο φούρνο το κατσίκι το πατατάτο.