Χειμώνας

Θες να γνωρίσεις ένα Ελληνικό νησί; Να γνωρίσεις τον κόσμο του, τις συνήθειες του; Έλα το χειμώνα. Ο χειμώνας στην Πάτμο είναι μεσογειακός. Πάει να πει γλυκύς. Μεταξύ 9ο C και 16ο C. Σε προσκαλεί να απολαύσεις τη θαλπωρή του αρχοντικού σου, δίπλα στο υπνωτικό τριζοβόλημα των ξύλων που είναι στο τζάκι σου. Την ίδια στιγμή σε προσκαλεί να φορέσεις ένα πανωφόρι και να εξερευνήσεις τις ήσυχες στράτες και τα μονοπάτια. Μάγουλα και μύτη θα νιώσουν το ευγενικό πιρούνιασμα όσο κι όσο να ροδοκοκκινίσουν από το συναπάντημά τους με τη ζωή. Το χειμώνα κινείσαι με τους ντόπιους. Όλοι αναγνωρίζουν ότι είσαι επισκέπτης, αλλά γρήγορα γίνεσαι φίλος. Έχουν το χρόνο να μοιραστούν τις ιστορίες τους μαζί σου στις λιγοστές ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ και καφέ που παραμένουν ανοικτά. Θα αναγνωρίσουν την παρουσία σου, θα σου γνέψουν το κεφάλι, θα σου πουν ένα ζεστό “γεια, τι κάνεις”. Οι Πάτμιοι είναι άνθρωποι διακριτικοί.

Θα σου ανοιχτούν όσο εσύ θέλεις να ανοιχτείς. Ο χειμώνας της Πάτμου ενδείκνυται για ηρεμία, στοχασμό, χαλαρούς περιπάτους στη φύση, οικογενειακές συνεστιάσεις, κρασί και ιστορίες γύρω από το πετρόκτιστο τζάκι. Στα “Αρχοντικά Ειρήνη” ανοίγεις διάπλατα τα παράθυρα και γεμίζει το δωμάτιο και ο νους σου θάλασσα. Ανταριασμένη ή ήρεμη καταπραΰνει τις ανησυχίες, οξύνει τις αισθήσεις, διεγείρει τη φαντασία. Σε πολύ λίγα μέρη του κόσμου μπορείς ακόμα να ακούσεις το σφυριχτό τραγούδι του ανέμου που προσπαθεί να μπει και να σε ανταμώσει στο αρχοντικό σου. Μαζί με το Χρήστο μπορείς να πας για ψάρεμα, καταδύσεις, εκδρομές στο βουνό και στα γύρω νησιά. Το χειμώνα η φύση της Πάτμου είναι τόσο γλυκά επιβλητική που χωρίς πολύ προσπάθεια σε εξημερώνει απ’ όλα τα απατηλά προβλήματα της καθημερινότητας. Εδώ δημιουργείς χώρο και χρόνο, για να έρθεις σε επαφή με τη ψυχή σου.

Το μήνα Δεκέμβριο είναι κυρίαρχες στην Πάτμο οι ετοιμασίες για τις γιορτές των Χριστουγέννων, που εδώ στο νησί, μακριά από την πολύβουη πόλη, αποκτούν την αληθινή τους διάσταση και το αληθινό τους νόημα. Η κατανυκτική ατμόσφαιρα των εορτών, μαζί με την ομορφιά της φύσης, θα σε συναρπάσει. Ο Χρήστος και η Ειρήνη θα σεβαστούν την ησυχία σου. Και την ίδια στιγμή θα φροντίσουν να έχεις την οικογένεια που θα γνοιαστεί να σου φτιάξει τα γλυκά των Χριστουγέννων, με τις παραδοσιακές συνταγές, τα γλυκά του κουταλιού, τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες, τα μελωμένα «ξεροτίανα», τα κουλουράκια, την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα.

Στην Πάτμο, σε όποιο σπίτι και αν πας θα σε φιλέψουν με κάποιο γλυκό του κουταλιού και το ποτήρι το νερό, μυρωμένο με πατινιώτικο ανθόνερο. Κι ίσως να έχουν ακόμα να σε φιλέψουν και τα περίφημα «κληματοστάφυλα», τα «αποκάμπανα», όπως λένε στην Πάτμο τα τελευταία σταφύλια της κληματαριάς, που διατηρούνται ως το Δεκέμβρη. Θα πιεις επίσης το πατινιώτικο κρασί, που τις γιορτές, αλλά και τις καθημερινές ήταν πάντα, κυρίως στα παλαιότερα χρόνια, στο τραπέζι. Παλιά ο κόσμος ήξερε να χαίρεται όσο φτωχός κι αν ήταν. Σε κάθε γιορτή γινόντουσαν γλέντια, ιδίως τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και των Φώτων. Συχνά θα απολαύσετε στα αρχοντικά Ειρήνη οικογενειακά γλέντια, που διοργανώνονται αυθόρμητα με μεζέδες, κυρίως ψάρια που ψαρεύει ο Χρήστος και αυτή την εποχή είναι άφθονα, κιθάρες και τραγούδια της παρέας.

Τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, οι πιο κρύες και βροχερές μέρες του χειμώνα εναλλάσσονται με τις πιο ζεστές και ηλιόλουστες. Τις Αλκυονίδες μέρες μπορούμε να χαρούμε τη γαλήνια θάλασσα και το πιο λαμπρό φεγγάρι, που τον Ιανουάριο ζεσταίνει και φωτίζει τις παγωμένες νύχτες. Και, όπως λένε στην Πάτμο, «του Γενάρη το φεγγάρι παρά ώρα μέρας μοιάζει».